Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Νοστράδαμος - Δώσ' Μου Το Χέρι Σου

Οι Νοστράδαμος ήταν Ελληνικό ποπ συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1971 από τον Στέλιο Φωτιάδη, τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο - επίσης γνωστό και ως Τσάρλι [1] - και την Αγγλίδα τραγουδίστρια Chris King. [2] Η ομάδα πήρε το όνομά της από τον Γάλλο αστρολόγο Νοστράδαμο[3] Η Δέσποινα Γλέζου, που ήταν μέλος των POLL (της άλλης πρωτοποριακής ελληνικής ποπ ομάδας), προσχώρησε στο σχήμα το 1972.

Τα πρώτα χρόνια της επιτυχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Νοστράδαμος ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ποπ συγκροτήματα στην Ελλάδα, που κυριάρχησε στην ελληνική ποπ-ροκ σκηνή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70. Η Δέσποινα Γλέζου προσχώρησε στο σχήμα εγκαίρως για να εμφανιστούν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1972, όπου κέρδισαν την τιμητική διάκριση "Πρωτοεμφανιζόμενου Συνθέτη και Εκτελεστή" (Στέλιος Φωτιάδης) με το τραγούδι "Δώσ' μου το χέρι σου", το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χούντας.

Η επιτυχία τους ήταν μετεωρική, μιας και το συγκεκριμένο single (Δώσ' μου το χέρι σου) πούλησε 9.000 αντίτυπα σε ένα μήνα. Το 1973, το γκρουπ έφτασε στο ζενίθ της δημοτικότητας του και έκανε περιοδεία ανά την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Οι Νοστράδαμος κατατάσσονται στον αριθμό 9 σε μια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά ροκ συγκροτήματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα. Το 1974 (κατά τη διάρκεια της δικτατορίας), το συγκρότημα κέρδισε τον πρώτο ελληνικό διαγωνισμό συμμετοχής της Eurovision, που διοργάνωσε η ΕΡΤ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, αλλά δεν του επιτράπηκε να συμμετάσχει λόγω σκανδάλου.

Σκάνδαλο και ξαφνική πτώση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την επιτυχημένη περιοδεία τους το 1973, το συγκρότημα ταξίδεψε στη Βόρεια Ελλάδα. Τότε ήταν που οι αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της χούντας πήγαν σε ένα ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης όπου έμενε το συγκρότημα και συνέλαβαν τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και τον ηχολήπτη του συγκροτήματος με την κατηγορία του βιασμού ενός 16χρονου κοριτσιού, μετά από καταγγελία της οικογένειας αυτού.[1] Ο Εξαρχόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η κοπέλα ήταν οπαδός που είχε ακολουθήσει το συγκρότημα από την Καβάλα, χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Το κορίτσι βρέθηκε εντός του ξενοδοχείου και επεστράφη στην οικογένειά της στην Καβάλα. Μετά τις συλλήψεις, ο πατέρας του κοριτσιού πρότεινε να αποσύρει την καταγγελία έναντι ενός μεγάλου χρηματικού ποσού.

Το συγκρότημα δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει το ποσό που η οικογένεια του κοριτσιού είχε ζητήσει, και άρχισαν να ζητούν χρήματα από φίλους και γνωστούς.[1] Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν τελικά και η οικογένεια του κοριτσιού απέσυρε την καταγγελία. Στη συνέχεια, ο Τσάρλι απελευθερώθηκε από τη φυλακή. Μετά το περιστατικό, η χούντα απαγόρευσε τη μουσική του συγκροτήματος από κάθε εκπομπή και παράλληλα στάλθηκε οδηγία σε όλα τα ελληνικά σχολεία που απαγόρευε στους μαθητές να παρακολουθήσουν συναυλίες του συγκροτήματος.

Η υπόθεση έβλαψε σε μεγάλο βαθμό το συγκρότημα, και ακόμη περισσότερο τον Τσάρλι, ο οποίος ποτέ δεν ανάρρωσε ψυχολογικά από το περιστατικό.[1] Το 1974, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το συγκρότημα κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό συμμετοχής της Eurovision που διοργάνωσε η ΕΡΤ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision.[4] Ωστόσο, κοντά στην ημερομηνία του διαγωνισμού, το συγκρότημα εμποδίστηκε να διαγωνιστεί στη Eurovision, λόγω του σκανδάλου. Η ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια Μαρινέλλα στάλθηκε στη θέση τους στον διαγωνισμό. Το 1974 ο Τσάρλι και η Chris King[5] αποχώρησαν από το συγκρότημα και δύο νέα μέλη, η Ρένα Παγκράτη και ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος, τους αντικατέστησαν. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, το συγκρότημα διαλύθηκε.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρείτε το Νοστράδαμος - Δώσ' Μου Το Χέρι Σου από τον δίσκο Νοστράδαμος στα: iTunes: https://apple.co/2k8vOTH Google Play: http://bit.ly/2k2p9um YouTube Playlist: http://bit.ly/2wK0Omh Spotify: https://spoti.fi/2ItwldE Deezer: http://bit.ly/2rLFuIk Ξεπερνώντας τα 50 χρόνια ελληνικής μουσικής ιστορίας, στο κανάλι Ελληνικό Τραγούδι βρίσκονται σημαντικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού από τα '60s έως και σήμερα, με συμπράξεις σπουδαίων τραγουδιστών, συνθετών και στιχουργών που άφησαν εποχή. Στο κανάλι Ελληνικό Τραγούδι θα βρείτε συγκεντρωμένο έναν από τους σπουδαιότερους και πιο πολυποίκιλους καταλόγους της ελληνικής μουσικής σκηνής. Νοστράδαμος - Δώσ' Μου Το Χέρι Σου | Official Audio Release

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Nick Gravenites: «Εφυγε» στα 85 του ο Έλληνας θρύλος των μπλουζ Newsbomb ...